دسته بندی ها

فلنج ، کاربردها و انواع آن

فلنج ، کاربردها و انواع آن

دامنه کاربرد فلنج ها در لوله کشی (piping) به عنوان یکی از اجزای اتصالات‏ (Fittings)،که معمولا در تغییر مسیر یا تغییر قطر لوله استفاده ‏می‌شوند، می‌باشد.فلنج ها معمولا توسط فرآیندهای ریخته گری ،ماشین کاری قطعات یا قالب گیری تولید می‌شوند.
فلنج‌ها یکی از اتصال دهنده‌های لوله‌ها، شیر آلات ودستگاه‌ها به یکدیگر می‌باشد.آب بندی بین دو فلنج توسط لای(Gasket) که در بین آنها قرار ‏داده می‌شود انجام می‌گیرد.
مطابق استاندارد، مشخصات فلنج پلی ایتلن که شامل موارد ذیل می‌باشد باید بر روی فلنج حک گردد:
‏۱‏- نام تجاری تولید کننده فلنج فلنج پلی اتیلن
‏۲‏- سایز اسمی لوله - قطر خارجی لوله پلی اتیلن که فلنج پلی اتیلن به آن جوش داده خواهد شد‏
‏۳‏- مقدار فشار قابل تحمل توسط فلنج پلی اتیلن - به آن کلاس فلنج هم گفته می‌شود
‏۴‏- شکل سطح فلنج - شکل سطح فلنج پلی ایتلن مهمترین قسمت تشکیل دهنده یک فلنج می‌باشد
‏۵‏- سوراخ‌ها - گاهی بعنوان ضخامت دیواره نیز بیان می‌گردد
‏۶‏- مواد تشکیل دهنده فلنج پلی اتیلن - مطابق استاندارد‏ ASTM این عدد بیان کننده مشخصات مواد خام مورد استفاده برای تهیه فلنج می‌باشد
‏۷‏- شماره یا کد مربوط به عملیات حرارتی صورت گرفته بر روی فلنج پلی اتیلن .
به طور کلی پنج نوع فلنج پلی اتیلن در خطوط لوله با جوش لب به لب بکار می‌روند که در زیر آورده شده اند‏:
‏1‏- Weld Neck Flanges نوع معمولی و بلند‏
‏2‏-Slip-on Flanges
‏3‏- Reducing Flanges
‏4‏- Increaser Flanges
‏5‏- Lap-Joint Flanges,Van Stone

انواع فلنج‏

‏1‏-فلنج با سطح ساده (FLAT FACE) :

در این نوع از فلنجها سطح یک فلنج که باید در مقابل سطح فلنج دیگر قرار گیرد صاف می باشد . معمولا فلنجهای چدنی و یا فولادی که در ‏فشارهای کم کاربرد دارند از این نوع ساخته می شوند.

‏2‏- فلنج با سطح برجسته (Raised face) :

در این نوع فلنجها سطح فلنج که درمقابل فلنج دیگر قرارگرفته و برفلنج پلی اتیلن روی آن لایی قرار داده می شود نسبت به سطح کلی فلنج ‏برجسته تر ساخته می شود . بر اساس استاندارد مقدار برجستگی درتمام اندازه ها برای کلاسهای 150و 300 برابر 1.6‏ mm وکلاسهای بالاتر ‏برابر 6.4‏ mm می باشد.
در قسمت برجستگی ممکن است سطح کاملا صیقلی‏ (smooth finish) و یا دارای شیار (serrated finish) باشد واین شیارها یابصورت هم ‏مرکز ویا حلزونی می باشد که روش ساخت آن در استاندارد (mss-sp‏-6‏) مشخص گردیده است (معمولا عمق شیارها 0.4‏mm وفاصله آن از ‏هم 0.8‏ mm می باشد)

‏3‏-فلنج نر وماده (Male & Female) :

صفحه این نوع فلنجها که بصورت جفت وجود دارد یکی دارای برامدگی (به ارتفاع 6.4‏mm ) و دیگری تو رفتگی (به عمق 5‏ mm) می باشد.

‏4‏- فلنج با صفحه دارای زبانه و شیاردار (Tongue & Groove facing) :

این نوع فلنج نیز بصورت جفت وجود دارد و همانند فلنج نر و ماده بوده با این تفاوت که قطر داخلی زبانه و شیار تا سوراخ فلنج (مسیر جریان) ‏ادامه ندارد و بنابراین لایی (gasket) را روی قطر داخلی و خارجی خود نگه می دارد و همین باعث می شود لایی (gasket) از خوردگی و ‏فرسودگی محفوظ بماند. ساختمان زبانه و شیار مینیمم سطح لایی نوع مسطح را ایجاب می کند و بنابراین تحت فشار پیچها کمترین بار و ماکزیمم ‏راندمان اتصالی (joint efficiency) ممکنه برای لائیهای مسطح را خواهد داشت. دراین نوع اتصال میزان برامدگی زبانه 6.4‏mm و میزان ‏عمق شیار برابر 5‏mm می باشد