دسته بندی ها

کمپوست قارچ و خاک پوششی

کمپوست قارچ و خاک پوششی

کمپوست قارچ

کمپوست قارچ
 
به بستر آماده جهت کشت قارچ کمپوست قارچ می گویند. بقایای مواد آلی تحت شرایط دما ، رطوبت ، اکسیژن و غذا توسط یک سری میکروارگانیسم ها به مواد کاملا پوسیده و هوموسی بنام کمپوست تبدیل می شود.کمپوست مخلوطی از کاه .کود مرغی.سنگ گچ.ملاس چغندر و...میباشد.با توجه به اینکه برای تولید کمپوست احتیاج به ادوات و لوازم گران قیمت است و نیز اغلب کمپوست تولید شده توسط اشخاص از نظر باردهی و عاری بودن از الولدگی ضعیفتر از کمپوست های تولید شده توسط کارخانه های پیشرفته است(به دلیل نداشتن امکانات مانند تونل پاستوریزه و ازمایشگاه و....)توصیه میشود به دنبال تولید کمپوست نباشید و از کمپوست های کارخانه های معتبر استفاده کنید.علاوه بر این ممکن است هزینه تولیدکمپوست برای شما بیشتر نیز شود!
جهت تولید بستر تولید قارچ (کمپوست) باید به نیاز های غذایی قارچ کشت شده توجه نمود.
دو عنصر غذایی اصلی در تغذیه قارچ عبارتند از :
1- کربن  C
2- نیتروژن N
* بهترین ماده جهت تامین کربن ، کلش و بهترین ماده جهت تامین نیتروژن ، کود مرغی است.
 

مواد تشكيل دهنده كمپوست قارچ:

1- مواداصلي :

اين مواد عبارتند از كاه و كلش گندم همراه با كود اسبي يا بدون آن. در صورت عدم دسترسي به كاه و كلش گندم از ساقه ساير غلات مانند جو، برنج، ذرت، باگاس (تفاله نيشكر است‌ كه در ساخت نئوپان و نيز در شيشه سازي بعلت وجود سيليس به كار مي‌رود)، تفاله زيتون، چاي، مواد زايد پنبه و سويا، برگ درختان موز، مواد زايد نارگيل و حتي پوست تخمه آفتابگردان مي‌توان استفاده كرد.
هدف اصلي از مصرف اين مواد تأمين سلولز،‌ همي سلولز و ليگنين مورد نياز در بستر است.
اين مواد شرايط مطلوبي را براي رشد ميكروارگانيسمهاي مفيد و شرايط مناسب رشد قارچ در بستر فراهم مي‌كند.
خصوصیات کلش گندم مصرفی :
1) از کلش گندم آبی استفاده شود. ( به دلیل خشبی بودنش)
2) ساقه گندم (کلش) هر چقدر ضخیم تر باشد بهتر است.
3) طول کلش مصرفی 20 تا 30 سانتی متر باشد.
4) پرس های کلش آب نخورده باشد .( زیرا اولا مقداری آب توسط کلش جذب شده و قیمت آن بیشتر می شود. ثانیا احتمال بروز انواع کپک به خصوص کپک سیاه زیاد می شود.)
5) کلش مصرفی ناخالصی نداشته باشد. ( ناخالصی ها عبارتند از : خاک ، مدفوع حیوانات ، ساقه علفهای هرز چند ساله )
 
تهیه کمپوست قارچ
 
کمپوست قارچ

2 - مكملهاي غذايي

مهمترين اين مكملها عبارتند از:
كودهاي حيواني كه بيشتر شامل كود اسبي و كود مرغي است كه اين كودها سريع تجزيه مي‌شود و ميزان ازت در اين كودها از 1% تا 5% متفاوت است كه علاوه بر تأمين مواد غذايي در تراكم نهايي حجم كمپوست نيز مؤثر است. كود گاوي براي تهيه كمپوست مناسب نيست. كربوهيدراتها از مواد غذايي مانند ملاسها، دانه هاي تخمير شده غلات و جوانه هاي مالت به آساني بدست مي‌آيد.
اين مواد به منظور كمك به تخمير و بهبود كيفيت كمپوست به آن افزوده مي‌شود.
مشخصات کود مصرفی :
1) از کود مرغ گوشتی استفاده می کنیم زیرا اولا در جیره غذایی مرغان گوشتی پروتئین بیشتری وجود دارد. ثانیا میزان رطوبت کود مرغ گوشتی کمتر از رطوبت مرغ تخم گذار می باشد.
2) رطوبت کود مصرفی 20 الی 25 درصد باشد.
3) رنگ کود مصرفی روشن باشد . (رنگ کود تازه نوک مدادی روشن است )
4) کود مرغی نسوخته باشد ( فعالیت میکروارگانیسم ها در آن در حد کمی بوده تا مواد غذایی آن از بین نرود. به طور کلی عمر انبار داری کود مصرفی کمتر از دو ماه باشد.)
5) در داخل کود ، کودهای به هم چسبیده (توده ای) نباشد در غیر این صورت خرد شود و سرند شود .
6) کود مصرفی ناخالصی نداشته و میزان ازت آن 3/5 الی 5 درصد باشد.
7) کود مصرفی حتما مخلوطی از کود مرغی و سبوس باشد.
8) چون منبع انواع میکروارگانیسم های مفید جهت کمپوست سازی کود مرغی می باشد . اگر کود از مرغداری خریداری شود که در جیره غذایی مرغان خود آنتی بیوتیک کمتری مصرف کرده باشد ، بسیار عالی است.

3- مواد غذايي كنستانتره

اين مواد غالباً در جيره غذايي حيوانات مصرف شده و شامل سبوس گندم، سبوس جو،‌پوسته هاي برنج، غلات تخمير شده و مواد غذايي حاصل از دانه هاي ذرت، سويا وحتي كنف است. اين تركيبات حاوي ازت و كربوهيدرات است و به تدريج احتياجات قارچ را تأمين مي‌كند. ازت موجود اين مواد از 3% تا 12% تغيير مي‌كند. ميزان روغن و ساير املاح عناصر معدني موجود در برخي مواد كنستانتره روي ارزش غذايي و مواد ذخيره شده در قارچ اثر زيادي دارد.

4- كودهاي ازته

ازت موجود در كودهاي شيميايي مانند سولفات آمونيوم، اوره، نيترات كلسيم، نيترات آمونيوم و .. به سرعت آزاد شده و رشد ميكروارگانيسمهاي موجود در محيط را تسريع مي‌كند.

5- املاح معدني

تركيباتي مثل موريات پتاسيم و سوپر فسفات كلسيم، سولفات كلسيم هيدراته و كربنات كلسيم براي اين منظور استفاده مي‌شوند كه از طريق رسوب كلوئيدهاي محلول در محيط وخنثي كردن چربيها از لزج شدن و بهم چسبيدن كمپوست جلوگيري مي‌كند.
 
پودر سنگ گچ با نام های دیگری مثل : جیپسم یا ژیپسم ( سولفات کلسیم آبدار یا ئیدراته ) با فرمول شیمیایی ( Ca So4 2 H2O)
سنگ گچ موجود در ایران دارای اسیدیته 7/5 و پودر سنگ گچ موجود در هلند دارای اسیدیته 7/9 می باشد. مقداری اضافی مصرف نمودن پودر سنگ گچ مشکلی ایجاد نمی کند ولی کاهش مصرف آن باعث ایجاد اختلال در امر کمپوست سازی می شود.
اعمال مهم پودر سنگ گچ :
1) از چسبندگی و لزج شدن کلش کمپوست جلوگیری می کند . این عمل را با رسوب ذرات کلوئید محلول در محیط کمپوست و خنثی نمودن چربی ها انجام می دهد.
2) تنظیم اسیدیته کمپوست : پس از مایه زنی کمپوست قارچ توسط اسپان قارچ تلقیح شد. میسیلیوم قارچ در حین رشد از خود اسید اگزالیک ترشح می کند. اگر این اسید وارد محیط کمپوست شود باعث اسیدی شدن آن می شود.
در اینجا پودر سنگ گچ وارد عمل شده و با اسید اگزالیک ترکیب می شود.
اگزالات کلسیم تولید شده مانند حاله یا غلافی دور میسیلیوم ها را فرا گرفته و از وارد شدن اسید اگزالیک به محیط کمپوست و تغییرات اسیدیته آن جلوگیری می کند.
اگزالات کلسیم = پودر سنگ گچ + اسید اگزالیک
 
 
نكته: انتخاب هر يك از فاكتورهاي بالا در كمپوست بستگي به دو فاكتور ارزش اقتصادي و فراواني آنها دارد.
 
كيفيت كمپوست مصنوعي مانند طبيعي است. حتي گاهي اوقات محصول بيشتري ميدهد (شايد بعلت تهويه بهتر باشد.) با گسترش توليد قارچ و كمبود كود اسبي براي توليد كمپوست بر اهميت كمپوست مصنوعي اضافه شده و در بسياري كشورها بويژه خاورميانه و خاور دور رواج يافته است. كمپوست مصنوعي از لحاظ كيفيت و بافت تا حدود زيادي يكنواخت بوده و شرايط مطلوبي را براي توسعه ميسليوم قارچ ايجاد ميكند كه اين هم مربوط به تهويه خوب بستر است.
 
کمپوست قارچ
 
تقسیم بندی کمپوست از نظر مدت زمان عمل آوری آن:
الف- تهیه کمپوست به روش بلند مدت
ب- تهیه کمپوست به روش کوتاه مدت

الف- روش بلند مدت : یک روش قدیمی و اولیه بوده و برای تولید کمپوست به منظور کشت قارچ در سطح تجاری مناسب نیست. البته به علت گرانی تکنولوژی روش کوتاه مدت، در بیشتر کشورهای آسیایی هنوز از روش دراز مدت برای تهیه کمپوست استفاده می گردد. تهیه کمپوست با این روش دارای مراحل ذیل می باشد
خیس کردن کاه و کلوش : اولین گام در تهیه کمپوست خیس کردن کاه و کلوش می باشد در این روش کلوش مصرفی را به صورت لایه نازک در سطح سوله پخش می نمایند و با پاشیدن آب فراوان بر روی آن طی مراحل مختلف آن را خیس می نمایند به نحوی که کاملا اشباح از آب شود و نتواند آب بیشتری را جذب نماید، به این ترتیب در این مرحله رطوبت کاه به 75% می رسد. یک تُن کاه خشک تقریباً نیاز به 5000لیتر آب برای رسیدن به نقطه اشباح دارد
مخلوط کردن و قالب زدن کمپوست: مرحله دوم کار پس از خیس نمودن کاه و کلوش اضافه کردن تمام مکملهای غذایی به جز پودر سنگ گچ به کمپوست می باشد که باید به صورت یکنواخت در سطح کاه انجام شود که این مواد باید به خوبی مخلوط شود، پس از مخلوط نمودن مکملهای غذایی با کمپوست، مخلوط را به صورت یک توده به ارتفاع 1 متر و عرض 1 متر روی هم انباشته می نمایند که در اصطلاح این عمل را قالب زنی نام دارد
در مرکز کمپوست حرارت 59 الی 60 درجه می باشد عمل قالب زنی می‌‌تواند با دست یا به کمک قالبهای مخصوص و با استفاده از تراکتور صورت بگیرد. اندازه ابعاد قالب کمپوست بستگی به اندازه قطعات کاه و کلوش و دمای هوا دارد هر چه قطعات کاه و کلوش بزرگتر باشد و هوا سردتر باشد نیاز به قالب های بزرگتر می باشد  1 × 5/1
برگرداندن کمپوست: به منظور بدست آوردن کمپوستِ مناسب و اطمینان از تأمین درجه حرارت مطلوب ( 70 تا 75 درجه سانتی‌گراد)ضروری می باشد. همچنین برای جلوگیری از عمل تخمیر زیاد کمپوست و تامین مواد غذایی مورد نظر باید طی مراحل تهیه کمپوست چندین مرحله عمل قالب زنی و برگرداندن کمپوست صورت گیرد

تهیه کمپوست مصنوعی قارچ دکمه ای به روش بلند مدت (فرمول کارخانه ملارد):

اعمال مهم کمپوست سازی به دو فاز اول و دوم تقسیم می شود. فاز یک شامل مرحله میکس مواد اولیه و مرحله تخمیر اولیه می باشد. مرحله تخمیر اولیه شامل : تخمیر بیوشیمیایی و تخمیر شیمیایی است.
فاز دوم نیز شامل پاستوریزاسیون و شیرین کردن ( آمونیاک گیری یا کاندیشنینگ )
مراحل فاز یک کمپوست سازی :
1) عمل پیش خیساندن کلش گندم:

بهترین روش جهت عمل پیش خیساندن کلش گندم غرقاب نمودن آن در داخل استخر ساخته شده به همین منظور می باشد. مدت زمان این مرحله نسبی بوده و تقریبا 10 الی 12 ساعت طول می کشد. جهت شروع کمپوست سازی کلش گندم باید حداقل 75 درصد رطوبت جذب نماید.
از ابتدای کمپوست سازی تا انتهای آن برای هر هزار کیلو گرم کلش گندم خشک 5000 لیتر آب صرف می شود. در ایران از هر یک تن کلش خشک تقربا 2/5 تن کمپوست و از میزان کمپوست 450 کیلو گرم قارچ برداشت می شود. رابطه مدت زمان عمل پیش خیساندن کلش گندم با مدت انبار داری آن رابطه ای معکوس می باشد.
در داخل بافت کلش یک سری مواد واکسی ( روغنی ) وجود دارد. این مواد آب گریز بوده و سرعت جذب آب توسط کلش را کاهش می دهد. اگر کلش را در انبار نگهداری کنیم ، با گذشت زمان مواد واکسی تجزیه شده و از بین می رود. در نتیجه کلش با سرعت بیشتری آب جذب کرده و مدت زمان عمل پیش خیساندن آن کاهش می یابد.
2) میکس مواد اولیه :
مواد تشکیل دهنده کمپوست مصنوعی و درصد اختلاط آنها :
به ازای مصرف هر 1000 کیلو گرم کلش گندم خشک 60 تا 80 درصد آن (600 تا 800 کیلوگرم) کود مرغی و 10 تا 15 درصد آن ( 100 تا 150 کیلوگرم) پودر سنگ گچ مصرف می کنیم.
هر چقدر کود بیشتری مصرف کنیم ، پودر سنگ گچ بیشتری نیز مصرف می کنیم.
شرح میکس مواد:
کلش آماده شده از مرحله قبل به ارتفاع 40 تا 50 سانتی متر ( به طور تجربی تا زانوی پا ) بر روی پیست کمپوست سازی پخش می کنند. سپس کود مرغی را که قبلا میزان ازت آن مشخص شده و نسبت به کلش مصرفی توزین شده است را بر روی آن پخش می کنیم.
اضافه نمودن پودر سنگ گچ حالت سلیقه ای دارد. در برخی از کارخانه ها همه پودر سنگ گچ در روز میکس مواد و در برخی از کارخانه های دیگر 50 درصد پودر سنگ گچ را در روز میکس مواد و باقیمانده آن را در روز میک آپ و در برخی دیگر مانند کارخانه ملارد همه پودر سنگ گچ در روز میک آپ به توده کمپوست اضافه می شود. سپس کلش و کود را به خوبی به هم زده تا ذرات کود به طور یکنواخت بر روی کلش پخش می شود.
عمل میکس مواد در حالت دستی توسط کارگر و چهار شاخ و در حالت مکانیزه توسط لودر انجام می شود. توده حاصله را به شکل گنبدی دپو می کنند که برای توده شل و به روز تشکیل توده شل ، روز صفر کمپوست سازی می گویند.
پس از روز صفر کمپوست را در روزهای دوم ، چهارم ، ششم و هشتم زیر و رو می کنیم و خوب به هم می زنیم. و دوباره به شکل گنبدی دپو می کنیم . این عمل باعث هوادهی کمپوست و یکنواختی عمل تخمیر در کل توده می شود. از روز صفر کمپوست سازی تا روز میک آپ جهت تامین رطوبت از دست رفته کمپوست از آب کثیف استفاده می کنیم . اگر مقدار آب کثیف کفایت نکرد در این مرحله نیز می توان از آب تمیز استفاده نمود.
آب کثیف : همان هرز آب جمع آوری شده از توده کمپوست می باشد.رنگ آن تیره بوده و حاوی انواع میکروارگانسیم های مفید و مواد غذایی شسته شده از توده کمپوست می باشد.
تعریف میک آپ(Make Up) : در لغت به معنای آرایش کردن است . در روز دهم پس از روز صفر کمپوست سازی ، روز میک آپ می گویند. در این روز پودر سنگ گچ به توده کمپوست اضافه شده و توده کمپوست از شکل گنبدی به شکل مکعب مستطیل آرایش می شود. که به این عمل قالب زنی می گویند.
عمل قالب زنی در روز میک آپ در حالت مکانیزه توسط لودر و ماشین کمپوست ترنر و در حالت دستی توسط کارگر ،چهار شاخ و قالب های فلزی انجام می شود. عرض و ارتفاع قالب نسبی بوده و به فصول کار بستگی دارد. طول قالب بستگی به طول محل انجام کار دارد .
پس از روز میک آپ در روز های 12 ، 14 و 15 قالب کمپوست را مجددا قالب زنی می کنیم که به آن T1 -T2- T3 می گویند. باید توجه نمود که فاصله زمانی قالب زنی دوم (T2) و قالب زنی سوم (T3) حداقل 14 ساعت باشد. از روز میک آپ (Make Up) جهت تامین رطوبت از دست رفته کمپوست از آب تمیز استفاده می کنیم. در روز 16 پس از انجام آزمایشات مربوطه کمپوست را جهت طی نمودن مراحل فاز 2 کمپوست سازی به تونل پاستوریزاسیون منتقل می کنیم.
انتقال کمپوست در حالت مکانیزه توسط لودر و دستگاه بانکر فیلر و در حالت دستی توسط کارگر ، چهار شاخ و فرقون انجام
می شود.
انواع تخمیر:
1) تخمیر بیوشیمیایی : تا دمای 60 درجه سانتی گراد توسط میکروارگانیسم ها انجام می شود.
2) تخمیر شیمیایی : با افزایش دمای توده کمپوست به بیش از 65 درجه سانتی گراد کلیه تخمیر های بیوشیمیایی متوقف شده و تخمیر های شیمیایی آغاز می شود.
یکی از تخمیر های شیمیایی که باعث قهوه ای شدن رنگ کلش کمپوست می شود ، سوختن برگها یا کارامیلز شدن می گویند.
لینک شدن: اتصال ترکیبات نیتروژنی به ترکیبات لیگنین دار در توده کمپوست را لینک شدن می گویند. این واکنش در دمای بالا بدست آمده و محصول آن ، ان ریچ لیگنین هموس کمپلکس می باشد.
معیار های استاندارد پایان فاز 1 کمپوست سازی :
1) معیار های فیزیکی :
رنگ: رنگ کلش کمپوست از طلایی به قهوه ای تیره تبدیل می شود.
بو: بوی شدید آمونیاک به مشام می رسد.
سختی: اگر مقداری از کلش کمپوست را برداشته و با دو دست از یکدیگر جدا کنیم مقداری مقاومت احساس می کنیم . زیرا مراحل کمپوست سازی تمام نشده و کلش کمپوست کاملا پوسیده و هوموس نشده است.
2) معیار های شیمیایی:
میزان رطوبت (72 - 75 %)
میزان ازت (1.7 - 1.9 %) به ازای وزن خشک مواد
میزان آمونیاک (0/15 %)
نسبت کربن به ازت (C/N ) = (20 - 22 )
اسیدیته PH: 8.5
پدیده دود کشی :
هوای تازه حاوی اکسیژن از بقل های توده کمپوست وارد آن شده و از مرکز بالایی آن خارج می شود. این جریان هوا ، پدیده دود کشی گفته می شود. این جریان بر اثر اختلاف دمای مرکز کمپوست و محیط پیرامون آن بوجود می آید. در فصول سرد سال به علت اختلاف زیاد دمای گفته شده این جریان با شدت بیشتری انجام می شود و به این ترتیب احتمال بی هوازی شدن واکنش های کمپوست بوجود نمی آید.
ولی در فصول گرم سال به علت کاهش اختلاف دمای گفته شده شدت جریان کاهش یافته ، احتمال بی هوازی شدن واکنش های کمپوست بوجود می آید. جهت رفع این عیب در فصول گرم سال نسبت به فصول سرد سال توده کمپوست با عرض و ارتفاع کمتر قالب زنی می شود.
در فصول گرم سال نسبت به فصول سرد سال توده کمپوست با عرض کمتر و با ارتفاع بیشتر قالب زنی می شود.
مراحل فاز2 :
1) لول کردن: یعنی هم سو و یکسان نمودن دمای نقاط مختلف کمپوست در داخل تونل پاستوریزاسیون .
این مرحله در دمای 45 - 50 انجام می شود. کمترین و بیشترین زمان انجام این مرحله در کارخانه ملارد 5 - 12 ساعت
می باشد.
2) میت آپ : در این مرحله مقداری بخار آب به توده کمپوست تزریق می کنیم تا فعال شده و دمای آن افزایش یابد. افزایش دما در این مرحله تدریجی بوده و به ازای هر ساعت 1 - 1.5 درجه سانتی گراد می باشد. تا به دمای 58- 59 درجه سانتی گراد برسد.
دلیل افزایش تدریجی دما در این مرحله عبارتند از :
الف) عدم ایجاد استرس دمایی در میکروارگانیسم های مفید.
ب) کنترل راحت افزایش دما و توقف دما در 58 - 59 درجه سانتی گراد.
3) پاستوریزاسیون : در دمای 58 - 59 درجه سانتی گراد و مدت 8 الی 10 ساعت پاستوریزه می شود.
اهداف پاستوریزاسیون :
الف) هضم انواع عوامل بیماری زا (پاتوژن ها) و آفات
ب) فعال نمودن میکروارگانیسم های گرما دوست (ترموفیل)
نکته: کمپوست توسط بخار 60 درجه سانتی گراد در مدت 8 ساعت پاستوریزه می شود.
خاک پوششی توسط بخار آب 60 درجه سانتی گراد در مدت 6 ساعت پاستوریزه می شود.
4) سرد کردن اولیه : در این مرحله دمای کمپوست را به ازای هر ساعت 1- 1.5 کاهش می یابد تا به دمای 47- 48 درجه سانتی گراد برسد.
5) شیرین کردن : این مرحله در دمای 47- 48 درجه سانتی گراد و مدت تقریبا 5 روز انجام می شود.
در این مرحله میکروارگانیسم های مفید مانند قارچ های گرما دوست و اکتینومیست ها فعال شده و عمل آمونیاک گیری از توده کمپوست انجام می شود. در پایان این مرحله مقدار آمونیاک کمپوست توسط وسیله ای بنام دراگرتیوپ از هوای کانال برگشتی تونل اندازه گیری می شود.اگر میزان آمونیاک 100 ppm یا کمتر باشد. می توان مرحله بعد را انجام داد و در غیر این صورت تا کاهش میزان آمونیاک کمپوست به حداکثر 100 ppm این مرحله ادامه پیدا می کند.
6) سرد کردن جهت بذر زنی :
در این مرحله دمای کمپوست به ازای هر ساعت 3- 4 در جه سانتی گراد کاهش داده تا به دمای 25 درجه سانتی گراد برسد.
سپس کمپوست را از تونل خارج کرده و با اسپان قارچ تلقیح می کنیم و به سالن تولید منتقل می کنیم . تنها روش اضافه کردن اسپان قارچ به کمپوست در ایران روش مخلوط بوده و جهت تلقیح هر 1000 کیلوگرم کمپوست ، تقریبا 10 - 12 کیلوگرم اسپان قارچ مصرف می کنیم.
اگر مرحله آمونیاک گیری به نحوه احسن انجام نشود مشکلات زیر بوجود می آید:
الف) اسپان قارچ به مقادیر ناچیز آمونیاک (حتی 20 ppm) حساس بوده و در حضور آمونیاک از بین می رود. در نتیجه محصول تولید نمی شود.
ب) در کمپوست حاوی آمونیاک قارچ هرز یا رقیب کلاهک دارای از خانواده کاپریموس (کلاهک) یا (کلاهک جوهری) رشد می کند. این قارچ از نظر سازگاری با شرایط محیطی و جذب مواد غذایی بر قارچ خوراکی ما ، برتری داشته و سریعا در بستر مستقر می شود. به محض مشاهده آن ، آن را منحدم می کند.(کل کمپوست )
فایر فنگ (نیش آتشین ) : بقایای میکروارگانیسم های مرحله آمونیاک گیری پس از خارج نمودن کمپوست از تونل پاستوریزاسیون به شکل لکه های سفید مایل به خاکستری بر روی کلش کمپوست با چشم غیر مسلح به راحتی دیده می شود. که به آن فایرفنگ یا نیش آتشین می گویند.

معیارهای استاندارد پایان دوره 2(فاز دوم) کمپوست سازی:
الف) معیارهای فیزیکی :
1) رنگ : رنگ کلش کمپوست قهوه ای تیره با لکه های سفید مایل به خاکستری (قهوه ای تیره)
2) بو : از کمپوست دیگر بوی آمونیاک به مشام نمی رسد. (کمپوست بوی شیرین علف تازه می دهد)
3) سختی : اگر مقداری از کلش کمپوست را برداشته و با دو دست جدا کنیم ، مقاومتی احساس نمی کنیم زیرا با عنایت به اتمام مراحل کمپوست سازی کلش گندم کاملا پوسیده و هوموس شده است.
ب) معیار های شیمیایی:
1) میزان رطوبت : 68%
2) میزان ازت N : 2.2% به ازای وزن خشک مواد
3) میزان آمونیاک : حداکثر 0.01% (100 ppm)
4) نسبت کربن به ازت C/N: 16
5) اسیدیته PH : 7.5
مواد غذایی زیر جهت تغذیه قارچ در کمپوست موجود می باشد:
1) ان ریچ لیگنین هموس کمپلکس
2) پروتئین میکروبی (بقایای میکروارگانیسم ها)
3) قندهای باقیمانده از مراحل فاز1 و فاز2 کمپوست سازی مانند سلولز و همی سلولز
نکته های مهم :
هدف از فاز1 کمپوست سازی بدست آوردن مخلوطی یکنواخت و همگن می باشد.
کمپوست پس از آماده شدن باید بلافاصله مصرف شود. در غیر این صورت فاسد می شود.
هدف از فرمول بندی کمپوست ایجاد تعادل مناسب بین کربن و ازت (C/N) می باشد.
میزان ازت در ابتدای کمپوست سازی 1.5 % به ازای وزن خشک مواد و نسبت کربن به ازت C/N 25 الی 30 می باشد.
میزان ازت در انتهای کمپوست سازی 2 الی 2.3 درصد به ازای وزن خشک مواد و نسبت C/N 17 می باشد.
 
کمپوست قارچ و خاک پوششی
 
کمپوست قارچ
 
کمپوست قارچ بهترین برندهای ایران با بالا ترین راندمان تولید،بسته بندی مناسب و با قیمت رقابتی را در اسراع وقت به مشتریان محترم تحویل می دهیم .
 

خاک پوششی

خاک پوششی یکی از عوامل مهم تولیدی قارچ دکمه ای است که تأثیر مستقیمی بر اندازه و عملکرد آن دارد . خاک پوششی  کشت قارچ دکمه ای مخلوطی است از خاک معدنی با فرمولاسیون خاص (که اصطلاحا به آن پیت ماس هم گفته میشود) با تعدادی از مکمل مخصوص صنعت پرورش قارچ و برخی از افزودنی های مخصوص که بعد از پاستوریزه شدن در داخل کیسه های خاص بسته بندی میگردد. خاک پوششی معمولا به اندازه سه تا چهار سانتی متر بر روی کمپوست بعد از طی دوره رویشی یعنی بعد از سفید شدن کمپوست ، روی آن اضافه میگردد کیفیت و مرغوبیت خاک پیت معدنی و مکمل های اضافه شده به خاک پوششی تاثیر مستقیم روی میزان برداشت محصول نهایی دارد.
واحد فروش خاک پوششی در صنعت پرورش قارچ مترمکعب میباشد. که هر متر مکعب حدودا معادل 500 کیلو گرم میباشد و معمولا به صورت استاندارد برای هر دو تن کمپوست بلوکه یک متر مکعب خاک پوششی مورد استفاده قرار میگیرد.
خاک پوششی برای کشت و پرورش قارچ دکمه ای مخلوطی از خاک پیت وارداتی و خاک پیت معدنی است که بعد از فرآوری و غنی سازی و افزودن انواع مکمل پاستوریزه شده و جهت استفاده در مزارع کشت قارچ دکمه ای مورد استفاده قرار می گیرد .
 خاک پوششی در حقیقت یک لایه محافظت کننده است
البته اگر خاصیتی هم در رشد قارچ داشته باشد ناچیز است و خصوصیت یک خاک پوششی خوب برای استفاده در پرورش قارچ بیشتر در میزان نگهداری آب و حفاظت و استحکام بخشی به پایه قارچ در کمپوست است . در کل خاک پوششی شرایط را برای رشد قارچ فراهم میکند بدون خاک پوششی مرحله رشد میسلیوم به زایشی تبدیل نخواهد شد و میسلیوم ها در کمپوست رشد میکنند و شاهد هیچ قارچی نخواهیم بود
بحثی که مطرح است انتخاب خاک پوششی ایرانی یا خارجی است .
شاید بنظر برسد که خاک پوششی خارجی به هر حال بهتر است و هزینه تا گاها 2 برابری آنرا متحمل میشویم
صد البته  که خاک های مرغوب چه ایرانی و چه خارجی تاثیر شگرفی خواهد داشت اما در این مورد اگر خاک های ایرانی مرغوب را انتخاب کنیم چه بسا همان نتیجه را بگیریم و لزوما خاکهای ایرانی بی کیفیت نیستند و بی دلیل نیازی به هزینه های بیشتر نیست
البته با فروشندگانی کار کنید که همیشه مخلوطی که به خاک اضافه میکنند را تغییر ندهند، منظور این است که خاک پوششی به تنهایی خیلی مناسب نیست و معمولا در کارخانه موادی به خاک اضافه میکنند تا ظرفیت دریافت رطوبت و.. آن افزایش یابد
همیشه پیش از خاکدهی ، خاک ارسال شده را با مخلوط کردن آب در آن بررسی کنید تا خاک بدی برایتان ارسال نشده باشد چراکه پس از خاکدهی راه بازگشتی نیست
برای آزمایش خاک آنرا پس از مخلوط کردن با آب که شرایط آبدهی در آن بوجود می آید بررسی کنید که حالت رسی پیدا نکند. خاک خوب فشرده نمیشود
 
خاک پوششی
 
از شرایط اختصاصی مناسب برای یک خاک

1- ظرفیت دریافت رطوبت و نگهداری آب در خود
2- سطح مناسب اسیدی یا بازی بودن خاک پا PH
3- قابلیت عبور دادن هوا از خود که در رشد قارچ بسیار مهم است
4- پاستوریزه شدن مناسب و عاری بودن از هر نوع آلودگی و ارگانیسم های بیماری زا
5- ارائه در بسته بندی در بسته و مطمئن
6- تازه بودن - به معنای  کوتاه بودن مدت پاستوریزاسیون تا ارائه خاک به شما

خاک پوششی با توجه به نقش مهمی که در پرورش قارچ دکمه ای دارد باید از کیفیت مطلوبی برخوردار بوده و دارای ویژگی های زیر باشد :
باید در نگه داری آب از ظرفیت بالایی برخوردار باشد تا موقع آبیاری ، آب مورد نیاز بستر را جذب و از نفوذ آن به لایه های زیرین و از بین رفتن آن جلوگیری کرده و رطوبت لازم برای تشکیل اندام باردهی را تامین کند
    از نظر PH خنثی یا کمی قلیایی باشد .
    فاقد هر گونه آلودگی قارچی ، باکتریایی ، تخم و لارو حشرات و مواد آلی کاملا نپوسیده باشد .
    بافت آن زیاد سنگین نباشد تا تبادلات گازی و نفوذ هوا در آن به راحتی صورت گیرد . اگر بافت خاک پوششی سنگین باشد یا سطح آن سله ببندد ، از رسیدن اکسیژن لازم به بخش رویشی و نفوذ رطوبت لازم به خاک پوششی جلوگیری کرده و محصول به شدت کاهش می یابد .
موفقیت در تولید قارچ ، ارتباط اساسی با خاک پوششی داشته و کیفیت و کمیت محصول ارتباط مستقیم با کیفیت و نحوه استفاده خاک پوششی دارد .
موادی که می توانند به عنوان خاک پوششی استفاده شوند :
خاک پوششی نقش چندانی در تغذیه قارچ نداشته ، لذا کیفیت و خصوصیات فیزیکی آن بر جنبه های غذایی آن برتری دارد .
در کشورهای اروپایی از مخلوط پیت و آهک به عنوان خاک پوششی استاندارد استفاده می شود و در بعضی مناطق که خاک پیت در اختیار ندارند برای پوشاندن بستر از خاک مزرعه استفاده می کنند .
مخلوطی از خاک سیلت لوم و خاک هوموس به نسبت یک به یک می تواند به عنوان یک خاک پوششی مناسب مورد استفاده قارچ کاران قرار گیرد .
در واحد های بزرگ از مخلوط سیلت لوم و بقایای کمپوست مصرف شده که کاملا پوسیده شده باشد ،
خاک پوششی تهیه می کنند . برای این منظور بقایای کمپوست مصرفی که حداقل یک سال در معرض هوا قرار داشته را ، خرد خرد و الک کرده و با خاک مخلوط و مورد استفاده قرار می دهند .
حدود 20 تا 40 درصد خاک رس لوم باعث افزایش کیفی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک پوششی می شود . هر چند این خاک ، نسبت به پیت از کیفیت پایین تری برخوردار می باشد .
PH مناسب برای خاک پوششی حدود 8 می باشد . اگر خاک پوششی تهیه شده PH اسیدی داشته باشد ، به آن مقداری سنگ گچ اضافه می کنند و خاک پوششی مناسب در صورتی که یک تا دو هفته پس از آماده شدن در محل مخصوص نگه داری شود ، PH آن معمولا تا 7/5 کاهش می یابد .
در صورت در دسترس نبودن خاک پیت ، استفاده از فرمول های زیر برای تهیه خاک پوششی ( غیر پیت ) مناسب می باشد :
1)     خاک رسی لوم + کود گاوی کاملا پوسیده به نسبت یک به یک
2)     خاک رسی لوم + کود گاوی کاملا پوسیده + کمپوست مصرف شده و حداقل دو سال مانده
3)     پرلیت + کمپوست مصرف شده + خاک رسی لوم ( خاک باغ ) به نسبت یک به دو به دو
4)     کمپوست مصرف شده + خاک رسی لوم به نسبت یک به چهار
5)     ورمیکولایت + کمپوست مصرف شده + خاک باغ به نسبت های یک به دو به دو
پیش از تهیه خاک پوششی ، مواد مورد استفاده باید کاملا خرد و الک شوند به صورتی که ذرات آن از یک سانتی متر تجاوز نکند . در ضمن خاک پوششی نباید زیاد نرم و حالت پودری داشته باشد .
در صورتی که از خاک باغی در تهیه خاک پوششی استفاده شود ، باید توجه داشت که خاک از لایه سطحی مزرعه که محل فعالیت میکرو ارگانیسم های زیادی می باشد ، برداشته نشود ، بلکه از لایه های تحتانی زمین ( عمق 30 سانتی متر به پایین ) برداشته شود .
چرا استفاده از خاک پوششی مرغوب حائز اهمیت است؟
میسلیوم قارچ به شدت نسبت به خشکی هوا ، حساس می باشد. اگر احیانا سطح کشت خشک شود ، میسلیوم ها مرده و بصورت یک توده سخت و غیر قابل نفوذ سلولی در می آیند .
با پوشاندن سطح بستر با یک لایه مرطوب میتوان از میسلیوم ها در برابر صدمات ناشی از خشک شدن محافظت کنیم و همچنین از هدر رفتن رطوبت بستر تا حد زیادی جلوگیری نماییم.
اهداف اصلی استفاده ازخاک پوششی:
خاک پوششی مرغوب موجب یک تغییر متابولیسمی بر روی مسلیوم شده و منجربه تشکیل اندام باردهی می گردد.
خاک پوششی به عنوان تکیه گاهی برای استقرار اندام باردهی مورد مصرف قرار می گیرد.
خاک پوششی رطوبت لازم برای تشکیل و رشد اندام باردهی قارچ را فراهم می سازد.
از تبخیر رطوبت بستر جلوگیری به عمل می آورد.
لیست اقلام مورد نیاز خود را را برای راه اندازی سالن تولید قارچ در هر جای ایران و با هر امکانات و شرایطی که دارید با کمترین قیمت از مجموعه قارچ برتر بخواهید.
برخی از خصوصیات خاک پوششی ایده آل
خاک پوششی باید درنگهداری آب ظرفیت بالایی داشته باشد ودرصورت امکان با ابرجاذب ها ترکیب شده باشد
ازلحاظ خنثی ویا کمی قلیایی باشد
فاقد هر نوع آلودگی قارچی ,باکتریایی ,بیولوژیکی وتخم ولارو حشرات باشد
بافت آن سنگین نبوده وامکان رسیدن آب واکسیژن را به لایه های زیر را محیا سازد
درصورت امکان با مکمل های استریل غنی شده باشد
درخاک پوششی خصوصیات فیزیکی بر خصوصیات غذای آن غلبه دارد
شرکت به کشت عرضه کننده بهمترین نوع خاکی پوششی با ترکیبات مناسب می باشد ,خاک پوششی تولید شده در این شرکت دقیقا با فرمول های تایید شده توسط علم روز دنیا ترکیب وتهیه شده و سپس به صورت مطلق درتونل پاستوریزاسیون ,پاستوریزه می گردند و در کیسه های مناسب به صورت بدون درز بسته بندی می گردند
به همین خاطرامکان ارسال خاک پوششی به همراه کمپوست همچنین این شرکت فروشنده انواع خاک پوششی خارجی از جمله خاک پوششی ایرلندی ,هلندی ,استرالیایی و...مخصوص استفاده درسالن های پرورش قارچ نیز می باشد برای سالن شما می توانید جهت اصلاع از میزان خاک پوششی مورد نیار برای سالن کشت وقیمت روز همچنین مشاوره وراهنمای وکسب اطلاعات بیشتر با شرکت تماس حاصل فرمایید
لازم به ذکر است واحد فروش خاک پوششی متر مکعب می باشد و وزن هرمترمکعب خاک پوششی حدودا 600 کیلو بوده ومعمولا برای هر 2.5 تن کمپوست یک متر مکعب خاک پوششی استفاده می گردد.
خاک پوششی پاستوریزه پرورش قارچ به قیمت نمایندگی:
خاک پوششی یکی از مراحل اساسی در تولید و پرورش قارچ دکمه ای می باشد خاک های عرضه شده توسط مجموعه قارچ برتر دارای فلور میکروبی بالایی است و به پاستوریزاسیون نیازی ندارند، همچنین از قدرت نگهداری آب بالایی برخوردار است. ما آماده دریافت سفارش انواع خاک پوششی خارجی و ایرانی از تولید کنندگان پرورش قارچ در سراسر ایران و دیگر کشور ها می باشیم.
 
جهت خرید محصولات به صفحه تماس با ما مراجعه بفرمائید