دسته بندی ها

نشا گوجه فرنگی

نشا گوجه فرنگی



فروش نشا گوجه فرنگی

شرکت به کشت با استفاده از مهندسین متخصص و با بهره گیری از علم روز دنیا اقدام به تولید صنعتی انواع نشا با بالاترین راندمان بهره برداری نموده است لذا گلخانه داران و کشاورزان محترم می توانند نشاء های مصرفی خود را با نازلتری قیمت و بهترین کیفیت از این تعاونی تهیه نمایند.
 
جهت خرید محصولات به صفحه تماس با ما مراجعه بفرمائید
 
 

تولید نشا به روش سنتی

گوجه فرنگي محصول فصل گرم است و در خاكي با زهكشي خوب ، داراي ماده آلي زياد بسيار خوب رشد مي كند . براي توليد بسيار زود رس گوجه فرنگي ، خاك سبك با شيب ملايم 2 درصد و يا كمتر و رو به جنوب يا شرق ارجحيت دارد.
كشت مستقيم بذر گوجه فرنگي و يا توليد گوجه فرنگي به روش نشا كاری مرسوم است.
 كاشت گياهچه هاي سالم و قوي گوجه فرنگي با روش نشاء كاري و در فاصله هاي مناسب عامل اصلي در توليد زود هنگام گوجه فرنگي مي باشد. بوته ها با فاصله كافي از يكديگر ،ارتفاع كوتاه با گسترش عرضي نسبتا" وسيع و سيستم ريشه خوب  خواهند داشت. در خزانه برگهاي گياهچه گوجه فرنگي در تماس بايكديگر و در حالت همپوشاني نباشند . دانه گوجه فرنگي در مخلوط مناسب ( پيت – ورمي كوليت خوب تهيه شده ) بكاريدو رطوبت را در حد يكنواخت نگه داريد و حرارت محيط رويش را تا زمان سبز شدن در دماي 24 درجه سانتي گراد نگه داريد . برخي كشاورزان براي توليد محصول اُرگانيك از مخلوط كمپوستي جهت كاشت بذر گوجه فرنگي استفاده مي كنند . وقتي ارتفاع گياهچه ها به 5 تا 7 سانت رسيد و يا وقتي دو برگ واقعي دارند زمان نشاء كاري مي باشد.
گلدان هاي تهيه نشاء گوجه فرنگي به اندازه 3 سانت تا 15 سانت يا حتي بزرگتر وجود دارد. براي توليد محصول در فصل اصلي . گلدان هاي 5 تا 7 سانتي قابل قبول است. براي توليد زود رس گلدان هاي 3 سانتي خيلي كوچك هستند و به مدت زياد نمي توان گياهچه را در اين نوع گلدان ها نگه داشت و گياهچه پا بلند و پايه دار خواهند شد و گاهي توليد دو تا 3 هفته به تاخير مي اُفتد.
وقتي دماي روز 24-21 درجه سانتي گراد و دماي شب 15 تا 18 درجه سانتي گراد باشدمي توان گوجه فرنگي را نشا نمود. از زمان بذر كاري در خزانه تا آماده شدن گياهچه گوجه فرنگي جهت نشاء كاري بسته به شرايط رويش محل 5 تا 8 هفته وقت لازم است.

زمان و چگونگی انتقال نشا گوجه فرنگی

بعد از اينكه گياه دورهی رشد خود را در خزانه سپري كرد، بايدكار انتقال نشاء به زمين اصلي را انجام داد. مرحله‌ی 4 تا‌6 برگ حقيقي معمولاً بهترين مرحله براي انتقال نشاء به زمين اصلي ميباشد. بهتر است در اين مرحله ابتدا خزانه آبياري شده وگياهچه را از زمين مرطوب بيرون آورد. با توجه به اینکه بیشترین فعالیت ریشه ها در عمق ۳۰ سانتی متری خاک می باشد قبل از انتقال نشاء های گوجه فرنگی به زمین اصلی باید بسترهای مناسب که تا عمق ۸۰ سانتی متری قابلیت نفوذ ریشه را داشته باشد آماده نمود. در این صورت باید علفهای هرز را پیش از انتقال نشاء پاکسازی نمود و به ویژه از دو گیاه سس و گل جالیز نباید غافل گردید که این دو مشکلات فراوانی را برای گیاه ایجاد می نمایند .بهتر است با دیدن سس یا گل جالیز آنها را از کنار بوته جدا کرده و پاکسازی نمود آنگاه مواد آلی و کودهای شیمیایی را در اندازه مناسب و بر اساس آزمون خاک و با راهنمایی و مشاوره گرفتن از کارشناسان  استفاده نمود.

در انتقال نشا به زمين اصلي رعايت نكات زير ضروري است:

  1. بهتر است ابتدا زمين آبياري شود و بعد ازگاورو شدن زمين اقدام به نشاءكاري كرد.
  2. نشاءكاري بايد عصرها و هنگام غروب كه شرايط دمايي مناسبتراست، انجام شود.
  3. هنگام نشاءكاري بايد‌ سعي كرد ‌مقداري از ساقه در خاك قرارگيرد.
  4. پس از نشاءكاري بايد 3 تا 4 روز هر روز صبح زمين را آبياري كرد و فواصل آبياري را به تدريج زياد كرد.
  5. پس از نشاء كاري بايد واكاري را انجام داد تا مزرعه سطح سبز يكنواخت داشته باشد.
  6. واكاري را بايد در نخستین فرصت انجام داد و هرگونه تأخير در انجام واكاري ميتواند در امر برداشت محصول در زمان مناسب ايجاد مشكل نمايد.
در سال‌های ‌اخیر برای‌گسترش و بهبودكشت مكانيزه گوجه فرنگي دركشور استفاده از دستگاه نشاءكار (Transplanter)گوجه فرنگي مطرح است كه طرز كار اين دستگاه كه معمولاً به وسيله‌ی تراكتور به جلو رانده مي‌شود به اين ترتيب است كه يك نفركارگر نشاء را كه به شكل ريشه آزاد است از سيني كاشت يا صندوق برداشته روي چرخ هاي‌گردان مي‌گذارد؛ سپس چرخ ها نشاء را در خاك فرو برده و پس از آن به وسیله‌ی مخزن آب موجود روي دستگاه نشاءكاشته شده آبياري مي‌شود. استفاده از اين دستگاه مي‌تواند سبب صرفه جويي در زمان انجام نشاءكاري وكاهش هزينه‌هاي كارگري شود.

توليد نشا گوجه فرنگی

دستورا لعمل توليد نشا گوجه فرنگی

گوجه فرنگي از جمله سبزيهايي است كه هم بصورت مستقيم در زمين اصلي وهم ازطريق نشاءكاري كشت مي گردد . اين گياه نسبت به نشاء كاري عكس العمل مثبت نشان مي دهد ويكي از معروف ترين گياهاني است كه نشاءكاري مي شود .امروزه توليد نشاءدر دستور كار مي باشد وكشت مستقيم بذر در زمين بدلايل مصرف زياد بذر ، نياز به واكاوي ، درصد جوانه زني پايين وغيره توصيه نمي شود .
كشت گوجه فرنگي دراستان هرمزگان به صورت كشت خارج ازفصل در اواخر تابستان واوايل پاييز آغاز شده وبا تأمين گوجه فرنگي كشور در فصل سرد نقش مهمي را درتداوم عرضه محصول به بازار دارد.
جهت تهيه نشاء بايد 6تا 8 هفته قبل از انتقال به زمين اصلي اقدام به كشت بذور تهيه نشاءنمود. سن نشاء بطور معني داري عملكرد ارقام را تحت تأثير قرار مي دهد . درروش سنتي ومرسوم ، بذرهاي گوجه فرنگي در اوايل مرداد درخزانه هاي پوشيده از برگ درخت خرما كشت شده ودر اوايل آبان ماه به زمين اصلي منتقل مي گردد. تراكم بالاي كشت در خزانه منجربه رقابت نوري شديد بين نشاها شده وعلاوه بر افزايش ارتفاع بوته ، علفي شدن ونازك شدن آن را نيز به دنبال دارد . مسلما رشد رويشي اين چنين گياهاني در زمين اصلي به خوبي انجام نشده واز پتانسيل خوبي جهت توليد محصول برخوردار نخواهد بود .باتوجه به موارد ذكر شده ، مي توان نشاء مرغوب را در ظروف كشت با استفاده از محيط كشت مناسب توليد نمود وبا موفقيت بالايي به زمين اصلي منتقل نمود .
 
نشاء گوجه فرنگی

مراحل توليد نشا

1-   تهيه بذر :

-5 تا 8  هفته قبل ازا نتقال به زمين اصلي كار آماده سازي بستر وكشت بذر انجام شود.
    - حتماكاتا لوگ بذر را بدست آوريد وآنرا مطا لعه نماييد. برچسب قوطي ها فقط اطلاعات تجاري است وبه شما نام رقم ، هايبريد بودن يا نبودن ودر صد جوانه زني وخلوص را مي دهند .
- از اطلاعات كشاورزان ،مروجان ومحققان براي انتخاب رقم استفاده ببريد .
- ارقام توصيه شده توسط مركز تحقيقات كشاورزي در استان " لستو " و" سان سيد 6189" ميباشد .ميزان بذر مورد نياز
·        در صورت امكان از بذر پلت شده استفاده شود .
·        هرگرم بذر بدون پوشش 350تا 400دانه مي باشد .
·        بذر بايستي جديد باشد وحداكثر 4سال سن داشته باشد .
·    معمولا 10 در صد بذور جوانه نمي زنند ، 10درصد جوانه زده ولي سبز نمي شوند و5 درصد گياهچه ها هم تلف مي شوند پس بايستي تلفات25 درصد را درنظر داشت . براي تهيه 750 عدد نشاء بايستي 1000عددبذر كشت كرد .

تهيه سينی كشت

·    به شرط زه كشي خوب (خروج آب اضافه از ته سلول ) ، نگهداري رطوبت وامكان در آوردن راحت نشاء هرنوع سيني را مي توان بكار برد.
·        معمولا سيني ها از پلاستيك ويا فوم هاي پلي استايرن ( جنس يخبندان هاي سفيد ) مي باشند.
·    هرچه سلول هاي سيني بزرگتر باشد نشاء توليدي با كيفيت تر ومحصول بيشتر (تا 6تن افزايش عملكرد در هكتار ) وزود رس تر ميشود .
·    هر سلول در سيني كشت بايستس داراي حجم خاك كافي معمولا 30 تا 50 سانتيمتر مكعب باشد.معمولا ابعاد 3( طول دهانه ) ، 3 (عرض دهانه ) و5 (عمق ) سانتيمتر مناسب مي باشد ومي تواند نشاءبا تاج قوي توليد كند .
·    در صورت استفاده از سيني هاي قديمي يا استفاده شده بايستي بتدا آنها را با آب معمولي شستشو داد تا بقاياي خاك يا گياه حذف شود سپس آنها را به مدت 1ساعت در محلول 10 درصد كلراكس ( وايتكس ياسفيد كننده معمولي ) قرارداد ودوباره با آب معمولي شستشو داد.

تهيه محيط كشت

·    بهترين محيط كشت بدون خاك مي باشد . معمولا محيط هاي تجاري داراي پيت ( پيت ماس يا كوكوپيت ) پرلايت وورمي كولايت مي باشند.
·    از كاربرد محيط هايي كه حاوي مقدارزيادي عناصر تغذيه ايي يا كودهاي شيميايي است بايستي جدا اجتناب شود.
·    نسبت قابل توصيه براي مخلوط كشت 70 درصدپيت ،20 درصد پرلايت و10 درصد ورمي كولايت مي باشند.
·        پيت ماس : ماده پايه اي مخلوط مي باشد.
·        ورمي كولايت : داراي مواد غذايي وهمچنين نگهدارنده رطوبت وداراي زهكش مناسب است .
·        پرلايت : ايجاد تهويه مي نمايد .
·    از بكار بردن خاك زراعي بدليل سنگين بودن وهمچنين آلوده بودن به بيماري ها ، آفات وعلف هاي هرز بايستي جدا خودداري گردد.
·    محيط هاي بدون خاك : سبك وزن ، عاري ازآفات وبيماريها بوده ، سله نمي بندند وبه راحتي قابل انبار كردن مي باشند.
·    محيط هاي خشك را مي توان به مدت يك شب با آب خيس داد تا حجم نهايي خود را بدست آورند . در آخربايستي محيط مانند يك اسفنج چلانده باشد (داراي آب زهمانند نباشد )

ويژگي هاي كوكوپيت

·        راحت تر از پيت ماس رطوبت مي گيرد.
·        PHخنثي دارد.
·    داراي مقدار ناچيز مواد غذايي است . پس بايستي به دقت تغذيه شود زرا نمي تواند نشاءرااز هنگام سبز شدن تا انتقال تغذيه كند .
·    محيط بايستي پاكيزه (عاري از آفات ، بيماري ها وعلف هرز ) شكننده وداراي زهكش خوب باشد .محيط نبايستي آنقدر سبك باشد كه ريشه ها با جريان هوا مواجه باشند.

كشت بذر

·        عمق كشت از 3تا5 ميليمتر مي باشد .
·    بهتراست بذوركشت شده رابالايه اي ازورمي كولايت پوشش داد كه درعين حال سبكي باعث حفظ رطوبت وبهتر سبز شدن بذرها مي گردد.
·        سيني ها حداقل بايستي 20تا 25 سانتيمتر از زمين فاصله داشته باشند.

شرايط محيطي

دما

·        حداقل دما براي جوانه زني بذر 7درجه سانيگراد مي باشد.
·        بهترين جوانه زني در دماي 10تا 25 درجه سانتيگراد اتفاق مي افتد .رشد گياهچه ها نيز در دماي 20تا25 درجه سانتيگراد مي باشد.
·        دردماي بالا معمولا نشاءها لاغر وقد بلند ودر نتيجه بي كيفيت مي شوند.

نور

·        بذور گوجه فرنگي درتاريكي بهترين جوانه زني را دارند .
·        معمولا پس ازجوانه زني باايجاد سايبان وكاهش نور به ميزان 30تا 40 درصد با استفاده از توري يا آب آهك روي گلخانه در استان هرمزگان مي توان رشد خوبي بدست آورد .
·        در صورت كم يا زياد بودن نور گياهچه ها به ترتيب بلند ، لاغر ،كوتاه ونامرغوب مي شوند.

آبياری

·        به مجموعه ريشه ومخلوط خاكي ،كلاف گفته مي شود.
·        زمان آبياري : هنگامي كه سطح خاك (كلاف ) خشك وشكننده باشد وگياهان در حال ورود (ابتداي ورود) به مرحله پژمردگي باشند.
·        آبياري هر روز لازم است .
·        در صورت استفاده از آب باشوري كم دردوهفته اول ،جوانه زني ورشدبعدي نشاءها بهتر خواهد بود.
·        كلاف بايستي صبح ها آبياري شود ودرصورت نياز به دوبار آبياري ،آبياري دوم حتما بايستي قبل ازساعت 3بعد ازظهر انجام شود.
·        براي جذب بهتر وصرفه جويي در مصرف آب ، بهتر است ابتدا فاصله آب پاش ها (اسپرينكلرها ) به مدت يك دقيقه كار كرده وسپس آبياري قطع وبقيه آبياري 5دقيقه بعد انجام شود.
·        هرگز نشاءها در غروب يا شب آبياري نشوند . مهلت آبياري از صبح هنگام طلوع تا ساعت 3 بعد ازظهر مي باشد دقت گردد ، خارج از اين دامنه آبياري انجام نشود . بايستي اندام هوايي گياه طي شب خشك باشد تا ازمرگ گياهان ،قارچي شدن وبيمارشدن گياهان جلوگيري شود.
·        در صورت امكان آب آبياري از بالا روي گياهان ريخنه نشود .
·        توجه : آبياري بيش از حد بسيار بيشتر از تشنگي بيش از حد باعث مرگ گياهان مي شود .